Hoe herstel je van een Burn-out?

Bij een (dreigende) burn-out is van belang dat je:

  • (verdere) overactiviteit van je stress-systeem voorkomt
  • de balans herstelt tussen inspanning en ontspanning
  • je lichaam de rust geeft die het nodig heeft en
  • je onrust en andere vervelende gevoelens leert verdragen tot je weer kunt ontspannen.

Waarom haptonomie

Haptonomie helpt om stil te staan bij hoe het nu met je is. Dat is vaak niet makkelijk voor bijna burn-outers, want dan ga je immers pas goed voelen hoe moe je echt bent.Ontspannen spieren voelen zwaar en niet langer je schouders optrekken (jezelf overeind houden) maakt soms dat je je als een zoutzak voelt. Hierdoor heb je de neiging om je spieren juist aan te blijven spannen, wat herstel tegenwerkt. Soms weet je niet eens meer hoe ontspannen spieren voelen.

Haptonomie helpt om je lichaamsbewustzijn te vergroten en te voelen hoe het werkelijk met je is. Dit is belangrijk omdat je jezelf hebt uitgeput door te leven en te werken op (wils)kracht. Je hebt door te denken oplossingen gezocht en gevonden en/of je over vervelende gevoelens heen gezet. Je ongemakkelijke gevoelens en emoties heb je als het ware weggedacht en/of weg bewogen.

Haptonomie gaat uit van de balans tussen denken, voelen en handelen. Naast inzicht in klachten en oorzaken, is dan van belang om stil te kunnen staan en te voelen hoe het met je is. Want als je wilt dat het anders gaat, maar je weet niet hoe, dan kan je lichaam helpen.

Je innerlijke kompas gaat weer werken en je weet (voelt!) weer wat wel en niet goed voor jou is, waar je grenzen liggen, wanneer je in beweging wilt komen en wanneer en waar je jezelf remt of blokkeert. Dit maakt het makkelijker om voor jezelf op te komen.

Met behulp van ervaringsgerichte oefeningen vergroot je je lichaamsbewustzijn en ervaar je in het hier en nu hoe je de dingen aanpakt. Je leert daarbij stilstaan en herkent steeds sneller jouw manier van doen, denken en voelen. Zo krijg je weer de mogelijkheid om het anders te doen waar dat nodig is. Je bouwt stevigheid op, veerkracht en flexibiliteit.De interactie met je omgeving komt meer en meer vanuit jezelf en is niet meer (alleen) gericht op wat anderen van je vragen. Je leert voor jezelf en tegen anderen benoemen wat jou beweegt en dat maakt het mogelijk om meer sámen met anderen te werken en te leven. Dit geeft rust en zelfvertrouwen.

Nieuwsgierig?

Bel me gerust of mail voor meer informatie of om een afspraak te maken voor een intake. Je kunt ook hier contact opnemen.