Haptonomie Apeldoorn 4 Dap Coaching

Voel je goed (?) - Tips voor het (h)erkennen van een Burn-out

Wie last heeft van een (bijna) burn-out voelt zich meestal al langere tijd niet zo goed.  Om maar een paar kenmerken te noemen: je bent moe, het werk wordt je teveel, ontspannen is lastig, je hebt ineens last van pijn en kwaaltjes en je hebt een korter lontje dan vroeger.

Een belangrijk kenmerk van een (bijna) burn-out is dat je moe bent, maar tegelijkertijd blijf je je liever inspannen dan je ontspannen. ’s Avonds ga je stevig sporten om je hoofd leeg te maken, facebooken, die nieuwe auto zo goedkoop mogelijk zoeken op Marktplaats, nog even wat voor het werk doen op je Ipad, eerst het huis opruimen voordat je ‘mag’ zitten. Ook nee zeggen tegen uitnodigingen om uit te gaan, doe je liever niet. “Laat mij maar liever iets doen, want als ik ga zitten word ik pas echt moe”, hoor je jezelf zeggen of denken. ’s Avonds in bed kan het uren duren voor je in slaap valt of je bent om vier uur ’s nachts ineens klaar wakker en slaat meteen aan het piekeren. Het gaat maar door… Je stress-systeem is overactief geraakt.

Een belangrijk kenmerk van mensen met een (bijna) burn-out is dat ze zich erg richten op hun omgeving. Je bent betrokken, hebt goede antennes voor sfeer, wat anderen nodig hebben of willen en je doet altijd je best om problemen te voorkomen of te verhelpen. Maar wat je niet (meer) zo goed kunt, is aandacht geven aan jezelf. Je staat niet zo graag stil bij hoe het met jóu is, liever sta je klaar voor een ander.

En dat is volgens de haptonomie precies het punt: stilstaan bij jezelf is de eerste stap om ervoor te zorgen dat je overactieve stress-systeem weer gezond gaat reageren. Dat betekent voelen hoe het echt met je is en dat is niet zo makkelijk voor (bijna) burn-outers.

Om je hierbij te helpen, heb ik drie trajecten ontwikkeld, gebaseerd op haptonomie en de fase waarin de (bijna) burn-out zich bevindt. Verderop in deze folder lees je meer over de trajecten, maar eerst: hoe herken je burn-out, hoe vaak komt het voor, wat zijn oorzaken en waarom helpt haptonomie zo goed.

Dominique Peters (DAP Coaching) is haptotherapeut met een eigen praktijk in Apeldoorn. Zij heeft haar kennis en ervaring uit bedrijfsleven, coaching & haptotherapie gebundeld in de aanpak: Van opbranden naar opleven

Wil je weten hoe ik jou kan helpen?